Kuchnia włoska – regiony

Posted by in Kuchnia, Potrawy

Diet-Plan-to-Lose-Weight.jpgKuchnia włoska jest kuchnią zróżnicowaną, podobnie zresztą jak same Włochy. Na to zróżnicowanie wpłynął między innymi odmienny klimat, który panuje w północnej części Włoch i w ich części południowej. Na zróżnicowanie kulinarne Włoch wpłynęła także historia tego kraju. Aż do połowy wieku XIX wieku Włochy były krajem składającym się z kilkunastu regionów. Każdy z tych regionów miał nie tylko odrębną administrację, ale także własną kuchnię. Mimo zjednoczenia kraju w roku 1861 te różnice kulinarne zostały utrzymane i są utrzymywane i kultywowane do dzisiaj. Możemy więc mówić dzisiaj na przykład o kuchni toskańskiej. W Toskanii raczej nie mamy co liczyć na zjedzenie potraw polanych gęstym i zawiesistym sosem. Mieszkańcy tego regionu Włoch do przygotowania większości potraw używają delikatnych gatunków mięsa, dużej ilości świeżych warzyw, dobrej oliwy i pachnących ziół. W odróżnieniu od innych regionów Włoch w Toskanii jada się bardzo mało makaronów. Dodatkiem niemal do wszystkich posiłków toskańskich jest z kolei chleb. Wypiekany w Toskanii chleb ma wyjątkowy smak – do wyrobu ciasta chlebowego nie dodaje się soli. Jeżeli chodzi o zioła to Toskańczycy swoje potrawy doprawiają przede wszystkim bazylią, tymiankiem i rozmarynem. Bardzo tradycyjną potrawą tego regionu jest Bistecca alla Fiorentina, czyli bardzo duży stek wołowy. Bistecca alla Fiorentina powinien być przyrządzony z mięsa krów rasy Chianina. Jest to typowa włoska rasa bydła mięsnego. Bistecca alla Fiorentina piecze się bardzo krótko, jest to więc stek dla zwolenników krwistych steków. Zupełnie odmienne zwyczaje kulinarne panują w regionach Włoch Północnych, czyli w Piemoncie, Emilii-Romana i w Lombardii. Piemont smakoszom kojarzy się między innymi z truflami. Najsłynniejsze trufle, Alba, pochodzą właśnie z Piemontu. Piemont słynie także z produkowanych tutaj win – mocnego wina Barolo i z delikatnego wina Barbaresco. Z kolei Lombardia to region, który słynie przede wszystkim z risotto alla milanese, które podawane jest najczęściej z dodatkiem osso bucco, czyli z giczą cielęcą. Region Emilii-Romana słynie głównie z produkowanego od stuleci parmezanu oraz ze znakomitej szynki Prosciutto di Parma. Prosciutto di Parma to szynka dojrzewająca, proces jej dojrzewania trwa około roku. Innym sztandarowym produktem mięsnym regionu jest mortadela. Cały ten region słynie także z pierożków ravioli i tortellini. Ojczyzną ravioli jest miasto Bolonia.