O modnej diecie doktora W. Davisa.

Posted by in Dieta, Kuchnia

W ostatnim czasie modna stała się dieta amerykańskiego kardiologa Williama Davisa. Jest to dieta odchudzająca, która polega na wyeliminowaniu z diety produktów pszennych. Osoby zdecydowane stosować dietę Williama Davisa muszą zrezygnować z jedzenia nie tylko pszennego chleba, ale także z jedzenia wypiekanych z pszennej mąki ciast, z jedzenia makaronów z mąki pszennej, czy też z jedzenia pizzy. Dodatkowo autor diety zaleca wyeliminowanie z diety wszelkich węglowodanów, które zawierają cukier. Już po kilku miesiącach stosowania diety Williama Davisa można ponoć stracić nawet 20 kg. Jednak osobom zdecydowanym na stosowanie tej diety należy się pewnego rodzaju ostrzeżenie. Decydując się raz skorzystać z tej diety raczej po jej zakończeniu, czyli po osiągnięciu satysfakcjonującej nas wagi, nie należy powracać do starych nawyków żywieniowych. Wracając ponownie do diety zawierającej pszenicę i słodkie węglowodany szybko ponownie przybierzemy na wadze. Komponując posiłki według zaleceń zgodnych z dietą doktora Davisa z diety eliminujemy przede wszystkim pieczywa i makarony z mąki pszennej, ale także wszelkie produkty, które produkowane są z mąki kukurydzianej. Stosując tę dietę nie wolno jeść nawet płatków kukurydzianych. Z diety powinny zniknąć także gazowane, słodkie napoje, suszone owoce. Dozwolone jest wypijanie 1/2 szklanki soku owocowego dziennie. Wśród dozwolonych produktów znajdują się warzywa (gotowane i surowe) oraz niewielkie ilości owoców. Wśród dozwolonych produktów znajduje się także mięso, ryby oraz jajka. Każdego dnia można zjeść także 2 porcje mleka i jego przetworów oraz 1/2 szklanki warzyw strączkowych. W takiej samej ilości można jeść inne zboża poza oczywiście pszenicą. Dozwolone są również niewielkie przekąski pomiędzy posiłkami: sery, warzywa z dipami i orzechy. Orzechy nie mogą być oblewane miodem ani też prażone z solą, z kolei sery mogą być pleśniowe lub miękkie sery kozie. Dip do warzyw można przygotować używając serków. Dieta oparta na wykluczeniu produktów pszenicznych, czyli produktów zawierających gluten niesie jednak ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Osoby, które zdecydują się na stosowanie diety doktora Williama Davisa mogą cierpieć na niedobory witamin należących do grupy B oraz składników odżywczych. W efekcie stosowania tej diety może więc pogorszyć się stan skóry i włosów. Niedobór witamin z grupy B może także niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie układu nerwowego.