O smakach Toskanii

Posted by in Kuchnia, Potrawy

Jednym z regionów Włoch jest położona w środkowej części włoskiego buta Toskania. Region ten od kilkudziesięciu co najmniej lat przyciąga tłumy turystów z całego świata. Do Toskanii turystów przyciągają przede wszystkim zabytki, nie brakuje jednak i takich osób, które upodobały sobie ten region ze względu na jego bogatą w smaki regionalną kuchnię oraz ze względu na smak tutejszych win. Nie bez przyczyny Toskania bywa nazywana „rajem dla smakoszy”. Daniem mięsnym, które smakoszom nieodłącznie kojarzy się z Toskanią jest Bistecca alla Florentina – gruby stek wołowy, do przygotowania, którego potrzebny jest specjalny gatunek wołowiny. Bydło na te steki hoduje się w Val di Chiana. Rasa ta była hodowana już przez Etrusków, steki z tej wołowiny w dalszym ciągu przygotowuje się tak, jak przygotowywali je Etruskowie, czyli piecze się je na otwartym ogniu. Bistecca alla Floretina to steki krwiste, nie każdemu więc przypadną do gustu. Przed spożyciem obowiązkowo należy je skropić oliwą. Kuchnia toskańska nie obędzie się bez ziół. Ziołowe ogródki są obecne na każdym kroku w tym regionie. Uprawia się, a następnie dodaje do potraw przede wszystkim bazylię, tymianek, rozmaryn, miętę, estragon i pietruszkę. Nie można zapomnieć także o toskańskiej oliwie. Jej smak jest lekko pikantny z lekkim smakiem orzechów. Jednym z miast położonych na terenie Toskanii jest Florencja. Miasto to przyciąga rzesze turystów swoimi zabytkami. Po zwiedzeniu największych zabytków czas pomyśleć o strawie dla ciała. We Florencji i w jej najbliższej okolicy koniecznie trzeba spróbować ribolitty, czyli zupy chlebowej. Podstawowa wersja tej zawiesistej zupy składa się oczywiście z czerstwego, niesolonego chleba (pieczonego tylko w Toskanii), fasoli, kapusty i oliwy. W Toskanii koniecznie trzeba zamówić także trippa alla Fiorentina – gęstych, jakże odmiennych w smaku od znanych w Polsce flaków. Obowiązkowo trippa alla Fiorentina przygotowywane są z dodatkiem pomidorów. W toskańskich restauracjach podaje się także focaccię. Focaccia w pewnym sensie jest pizzą, różnica pomiędzy nimi polega na tym, że focaccia jest przygotowywana na znacznie grubszym cieście od pizzy. Często focaccia jest jedzona przez mieszkańców Toskanii na śniadanie. Istnieje nie tylko słona wersja tej potrawy, ale także wersja na słodko. W wersji na słodko focaccię przygotowuje się z dodatkiem rodzynek.Ta słodka wersja focacci nosi nazwę focaccia veneta.