Potrawy z kuchni włoskiej

Posted by in Kuchnia, Potrawy

Obok kuchni francuskiej kuchnia włoska należy do najbardziej znanych i cenionych kuchni europejskich. Jednocześnie kuchnia włoska uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych kuchni na świecie. W przypadku Włoch trudno jest jednak mówić o jednej kuchni, każdy region tego kraju (we Włoszech jest 20 regionów administracyjnych i geograficznych) słynie z własnych, odrębnych przysmaków. Jednym co łączy wszystkie kuchnie regionalne jest zamiłowanie do potraw mącznych. We Włoszech z banalnie prostych składników jakimi są mąka, oliwa, jajka, woda i sól powstaje tysiące różniących się smakiem i wyglądem potraw mącznych. Potrawy te różnią się także kształtem, wielkością i farszem. Na włoskich stołach królują więc spaghetti, vermicelli, fettuccine, ale też ravioli, cappeletti czy tortellini. W skład niemal wszystkich potraw przyrządzanych we Włoszech obowiązkowo wchodzi oliwa, jarzyny oraz oczywiście pomidory. Trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię bez ziół. Wśród ziół króluje oczywiście bazylia, ale Włosi do swoich potraw dodają także tymianek, estragon, tymianek, oregano, rozmaryn i natkę z pietruszki. W wielu potrawach znajdziemy również parmezan. Każdy z włoskich regionów szczyci się potrawami, które nigdzie indziej nie smakują tak wybornie, jak w regionie, z którego się wywodzą. Obowiązkowym daniem, które należy spróbować w Toskanii jest bistecca alla Fiorentina. Z kolei w Wiecznym Mieście należy zamówić coda alla vaccinara. Bardziej wrażliwe osoby mogą mieć jednak problem ze zjedzeniem tego dania, kiedy dowiedzą się z jakiego mięsa jest ono przygotowywane. Otóż ta typowa dla Rzymu potrawa powstaje z krowich ogonów. Sztandarowym daniem w Umbrii są czarne trufle. Najsmaczniejsze trufle tego regionu pochodzą z okolic Norcii. W Umbrii czarne trufle są dodatkiem do bardzo wielu potraw. Pewne włoskie potrawy są znane i cenione na całym świecie. Do tego typu potraw należy oczywiście pizza wymyślona przez biednych mieszkańców włoskiego południa. Najbardziej ortodoksyjna włoska pizza to pizza margherita składająca się ze składników układających się we włoską flagę. Kolory włoskiej flagi odnajdziemy również w popularnej na całym świecie sałatce caprese. Nie wolno zapomnieć o włoskich deserach. Królują wśród nich oczywiście lody. Deserem o światowej sławie jest także tiramisu. Na Sycylii bardzo popularnym deserem jest pasta reale, czyli po prostu marcepan. Wiele ciasteczek marcepanowych jest do dzisiaj wypiekanych na Sycylii przez siostry zakonne.