Sztandarowe włoskie dania i składniki

Posted by in Kuchnia, Potrawy

Każdy region Włoch ma swoje typowe dania i składniki, które wpływają na smak przyrządzanych potraw. Jedną z miejscowości położonych we włoskim regionie Emilia-Romana jest miasto Parma. W miejscowości tej oraz w kilku sąsiadujących z nią miejscowościach powstaje słynny ser Parmigiano Reggiano. Ser ten wytwarzany jest jedynie z mleka pochodzącego od krów, które były karmione tylko i wyłącznie zieloną paszą. Krowy te pasą się wolno, a ser należy do serów długo dojrzewających. W zależności od czasu, w którym ser dojrzewał możemy w Parmie dostać Parmigiano Reggiano fresco, Parmigiano Reggiano vechio oraz Parmigiano Reggiano stravecchio. Ten pierwszy ser może dojrzewać krócej niż półtora roku, w przypadku drugiego okres dojrzewania wynosi od półtora roku do dwóch lat. Parmigiano Reggiano stravecchio to ser, który dojrzewał od dwóch do trzech lat. Parmigiano Reggiano to po polsku po prostu parmezan. W regionie Emilia-Romana ser ten wykorzystywany jest między innymi do przygotowywania farszu do pierożków, podaje go również owiniętego w plasterek cieniutko pokrojonej Prosciutto di Parma. Zawinięty w plasterek szynki parmezan następnie zapieka się. Wspomniana szynka Prosciutto di Parma dojrzewa około 12 miesięcy. Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy prawdziwą Prosciutto di Parma musimy szukać na opakowaniu znaku towarowego. Ten znak to korona Parmy. Szynka parmeńska powinna być krojona bezpośrednio przed podaniem na stół. Doskonale komponuje się w połączeniu z melonem, można łączyć ją ze szparagami lub z figami, dobrze komponuje się także z paluszkami grissini. Tradycyjne włoskie dania to różnego rodzaju makarony. Chętnie jada się we Włoszech makaron spaghetti z sosem przygotowanym z oliwy, papryczek chili i oliwek. Jeśli chcemy przygotować spaghetti prawdziwie po włosku to do przygotowania sosu koniecznie trzeba użyć oliwy extra vergine pochodzącej z Ligurii. Tamtejsze wioski pełne są niewielkich wytłaczarni, w których oliwa ta powstaje w tradycyjny sposób. Wśród potraw włoskich znajdziemy także risotto alla milanese. Do jego przygotowania potrzebny jest ryż specjalnej odmiany Carnaroli oraz szafran, który gotowej potrawie nadaje piękny, złoty kolor. Na koniec kilka słów o chlebie z Toskanii. Pane toscano piecze się bez dodatku soli. Z pane toscana można przygotować wyborną sałatkę chlebową pod nazwą panzanella. Z tego chleba w Toskanii przyrządza się również niewielkie tosty crostini.